FAQ - Opłatki na tort

FAQ

Najczęstsze pytania

  • Uncategorized
Expand All | Collapse All
  • 1. Jak nakładać opłatek na tort?
     

    Opłatek można nakładać na każdy krem (jedynym wyjątkiem jest galaretka) lub masę cukrową - jeśli robimy tort w stylu angielskim. Po nałożeniu wygładzamy opłatek (np. packą, szpatułką, lub szerokim nożem), by równo przylegał do tortu. Dajemy mu czas - ok. 2 godzin, by mógł nasiąknąć, a następnie wyschnąć. W tym czasie jego wygląd się zmieni, ale po wymienionym czasie wróci do pierwotnego wyglądu.

    Uwaga! Nie należy stosować kleju jadalnego - opłatek nim nasiąknie, ale nie będzie mógł wrócić do pierwotnego wyglądu i pozostanie "pomarszczony".

    Jeśli opłatek nakładamy na masę cukrową, wystarczy delikatnie np. pędzelkiem posmarować masę wodą. Dla uzyskania lepszej przyczepności można też i spód opłatka bardzo delikatnie nawilżyć.

  • 2. Jaki jest czas przechowywania opłatka?
     

    Najważniejsze, by przechowywać opłatek w ciemnym i suchym miejscu. Taki opłatek na tort wytrzyma nawet i pół roku, a kolory na nim z pewnością nie wyblakną.

  • 3. Czy nasze opłatki są bezglutenowe?
     

    Nasze opłatki robione są z mąki ziemniaczanej, wody i oleju roślinnego. Jednak, żeby móc sprzedawać opłatek jako "bezglutenowy" za każdym razem musielibyśmy wysyłać opłatek do laboratorium, by tam został przebadany. Wydłużyłoby to znacznie czas dostawy i kilkukrotnie podniosłoby jego cenę (opłatek musiałby kosztować powyżej 100 zł). Wśród naszych klientów są jednak tacy, którzy ze względu na wymieniony wcześniej skład, kupują go dla osób chorych na celiakię.

Subscribe to our newsletter

email marketing powered by FreshMail
 

Subscribe to our newsletter

email marketing powered by FreshMail
 
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
I odbierz DARMOWĄ DOSTAWĘ na swoje pierwsze zakupy!