Pytania - Opłatki na tort

Pytania

Najczęstsze pytania

  • Uncategorized
Expand All | Collapse All
  • 1. Jak nakładać opłatek na tort?
     

    Opłatek na tort można nakładać na każdy krem (wyjątkiem jest galaretka, która ma za dużo w sobie wody) lub masę cukrową - jeśli robimy tort w stylu angielskim. Dobrze jeśli dodamy do takiego kremu np. serek mascarpone.

    Po nałożeniu wygładzamy opłatek (np. packą, szpatułką, lub szerokim nożem), aby równo przylegał do tortu. Dajemy mu czas - ok. 2-3 godzin, by mógł nasiąknąć, a następnie wyschnąć. W pierwszych minutach jego wygląd się zmieni (pobiera wtedy wilgoć z podłoża), ale po wyżej wymienionym czasie wróci do pierwotnego wyglądu.

    Uwaga! Nie stosuj kleju jadalnego - opłatek nim nasiąknie, ale nie wróci do pierwotnego wyglądu i pozostanie "pomarszczony".

    Jeśli opłatek nakładamy na masę cukrową, wystarczy delikatnie np. pędzelkiem posmarować masę wodą. Dla uzyskania lepszej przyczepności można też i spód opłatka bardzo delikatnie nawilżyć.

    Wszystkie opłatki w naszym sklepie są specjalnie stworzone do ozdabiania tortów. Mają specjalną grubość (0,6 mm), drukowane są jadalnymi tuszami i spełniają wszystkie europejskie atesty.

  • 2. Jaki jest czas przechowywania opłatka?
     

    Najważniejsze rzeczą w dłuższym przechowywaniu opłatka jest umieszczenie go w ciemnym i suchym miejscu. Taki opłatek na tort wytrzyma nawet pół roku, a kolory na nim z pewnością nie wyblakną.

  • 3. Czy nasze opłatki są bezglutenowe?
     

    Nasze opłatki robione są z mąki ziemniaczanej, wody i oleju roślinnego. Jednak żeby produkt mógł mieć w swoje nazwie "bezglutenowy" wymagane jest by każdy opłatek wysyłać do laboratorium do przebadania. To znacznie wydłuża czas dostawy i kilkukrotnie podnosi jego cenę (opłatek musiałby kosztować powyżej 100 zł). Wśród naszych klientów są jednak tacy, którzy ze względu na wymieniony wcześniej skład, kupują go dla osób chorych na celiakię.