Pytania - Opłatki na tort

Pytania

Najczęstsze pytania

  • Uncategorized
Expand All | Collapse All
  • 1. Jak nakładać opłatek na tort?
     

    Opłatek na tort można nakładać na każdy krem (wyjątkiem jest galaretka, która ma za dużo w sobie wody) lub masę cukrową - jeśli robimy tort w stylu angielskim. Dobrze jeśli dodamy do takiego kremu np. serek mascarpone.

    Po nałożeniu wygładzamy opłatek (np. packą, szpatułką, lub szerokim nożem), aby równo przylegał do tortu. Dajemy mu czas - ok. 2-3 godzin, by mógł nasiąknąć, a następnie wyschnąć. W pierwszych minutach jego wygląd się zmieni (pobiera wtedy wilgoć z podłoża), ale po wyżej wymienionym czasie wróci do pierwotnego wyglądu.

    Uwaga! Nie stosuj kleju jadalnego - opłatek nim nasiąknie, ale nie wróci do pierwotnego wyglądu i pozostanie "pomarszczony".

    Jeśli opłatek nakładamy na masę cukrową, wystarczy delikatnie np. pędzelkiem posmarować masę wodą. Dla uzyskania lepszej przyczepności można też i spód opłatka bardzo delikatnie nawilżyć.

    Wszystkie opłatki w naszym sklepie są specjalnie stworzone do ozdabiania tortów. Mają specjalną grubość (0,6 mm), drukowane są jadalnymi tuszami i spełniają wszystkie europejskie atesty.

  • 2. Jaki jest czas przechowywania opłatka?
     

    Najważniejsze rzeczą w dłuższym przechowywaniu opłatka jest umieszczenie go w ciemnym i suchym miejscu. Taki opłatek na tort wytrzyma nawet pół roku, a kolory na nim z pewnością nie wyblakną.

  • 3. Czy nasze opłatki są bezglutenowe?
     

    Nasze opłatki robione są z mąki ziemniaczanej, wody i oleju roślinnego. Jednak żeby produkt mógł mieć w swoje nazwie "bezglutenowy" wymagane jest by każdy opłatek wysyłać do laboratorium do przebadania. To znacznie wydłuża czas dostawy i kilkukrotnie podnosi jego cenę (opłatek musiałby kosztować powyżej 100 zł). Wśród naszych klientów są jednak tacy, którzy ze względu na wymieniony wcześniej skład, kupują go dla osób chorych na celiakię.

Subscribe to our newsletter

email marketing powered by FreshMail
 

Subscribe to our newsletter

email marketing powered by FreshMail